20. julij – Svetovni dan šaha

Šahovska zveza Slovenije vse šahovske klube in društva ter druge organizatorje vabi k obeležitvi Mednarodnega dneva šaha, 20. julija. ŠZS predlaga, da v tednu med 17. in 22. julijem 2023 v vašem kraju izvedete poljubni šahovski dogodek, sami ali skupaj z drugimi. Idej je veliko, pravih potez pa še več. Pustite domišljiji prosto pot, ŠZS pa pošljite kratke utrinke s prireditve na info@sah-zveza.si (kratek opis in fotografije). Tri najbolj inovativne bo ŠZS nagradila s posebnimi nagradami.

Mednarodni šahovski dan se praznuje vsako leto 20. julija, na dan ustanovitve Mednarodne šahovske zveze (FIDE) leta 1924. Idejo za praznovanje tega dne kot mednarodnega šahovskega dne je predlagala UNESCO, od leta 1966 pa se praznuje na ta način, potem ko je bila ustanovljena s strani FIDE. FIDE, ki ima 181 članic šahovskih zvez, organizira šahovske dogodke in tekmovanja po celem svetu na ta dan. Leta 2013 je bil mednarodni šahovski dan praznovan v 178 državah, je po navedbah takratnega predsednika FIDE Kirsana Iljumžinova. Dne 12. decembra 2019 je Generalna skupščina Združenih narodov soglasno sprejela resolucijo, s katero priznava ta dan.
Šahovski dan praznujejo mnogi od 605 milijonov rednih šahistov po svetu. Anketa Yougov iz leta 2012 je pokazala, da je “presenetljivo stabilnih 70% odrasle populacije vsaj enkrat v življenju igralo šah”. Ta številka se giblje na približno isti ravni v državah, kot so ZDA, Velika Britanija, Nemčija, Rusija in Indija.

Foto: Luka Rifelj