Ekipno seniorsko EP

S podelitvijo nagrad zaključilo letošnje evropsko ekipno seniorsko prvenstvo, ki je med 6. in 16. majem potekalo na že uveljavljenem prizorišču v Termah Čatež. Dogodek je zaznamovala rekordna mednarodna udeležba s kar 52 ekipami iz 24 evropskih držav, največ doslej v zgodovini tega prvenstva. Udeležba pa ni bila le rekorda, temveč tudi zelo eminentna, saj so se na slovenskih tleh zbrali nekateri legendarni velemojstri kot so Nunn, Hjartarson, Ftacnik ter seveda naša Aleksander Beljavski in Adrian Mihaljčišin.

V močni in izenačeni kategoriji seniorjev nad 65 let je med 51 ekipami slavila Anglija 1 pred Slovaško in Slovenijo. Za domačo ekipo so poleg dveh že omenjenih velemojstrov (Beljavski in Mihalčišin) igrali še mednarodni mojster Vojko Mencinger, Leon Mazi in Danilo Polajžer, kot rezerva. Uigrana ekipa je v zadnjem kolu suvereno premagala ekipo Madžarske, s čimer je dosegla neulovljivo prednost pred četrtouvrščeno ekipo Francije. Z dobrimi predstavami so slovenski veterani dosegli še tri posamična odličja. Še posebej je blestel legendarni velemojster Aleksander Beljavski, ki se v svoji zavidljivi šahovski karieri lahko pohvali s kar 4-kratnim naslovom svetovnega mladinskega prvaka. Bil je tudi prvak nekdanje ZSSR, ki se je leta 1983 v četrtfinalu pomeril proti naslednjemu svetovnemu prvaku, Gariju Kasparovu. Dolga leta je bil prva violina slovenske reprezentance in trener mnogim slovenskim velemojstrom. Lepo je bilo videti nasmejanega Sašo (kot mu šahisti radi pravijo) ob prejemu zlate medalje za vrhunsko opravljeno delo na prvi šahovnici. Z odliko je opravil tudi letošnji seniorski državni prvak Vojko Mencinger na tretji šahovnici. Bronasto medaljo na četrti šahovnici si je priboril Leon Mazi. Nastopala je tudi ekipa Slovenija ŠD Slovenske Konjice, ki se je uvrstila na 29. mesto. Ženske evropske seniorske prvakinje so kot edina zasedba postala Nemke.

Tudi v kategoriji nad 50 let je prvo mesto pripadalo Angliji, druga je bila Madžarska, tretja pa Italija. S sedmim mestom med 21 ekipami je nadvse presenetila domača ekipa Slovenija – Kralj, za katero so igrali Dušan Čepon, Metod Logar, Zlatko Jeraj, Damjan Pavlin in Marko Sajovic. Slednji je na peti šahovnici prejel bronasto odličje, z izjemnim rezultatom 7 točk iz osmih partij.  Med ženskami je kot edina ekipa evropska prvakinja postala Anglija.

Rezultati 65+
Rezultati 50+
Fotogalerija

Foto: ŠZS