Norway Chess 2024

Svetovna šahovska elita se tokrat mudi v norveškem Stavangerju, kjer se odvija edinstven šahovski spektakel Norway Chess 2024. Turnir je med najboljšimi igralci v zadnjih letih priljubljen predvsem zaradi mešanice različnih igralnih sistemov, kar klasičnemu šahu dodaja tisti pomembni pridih dramatičnosti in adrenalina, ki je osrednji recept pri zagotavljanju še večje množične priljubljenosti šaha v jvnosti in zanimanja sponzorjev.   

Inovativna šahovska avantura v domovini najboljšega šahista na svetu Magnusa Carlsena se je pričela leta 2012 (torej še preden je leta 2013 postal svetovni prvak), ko so organizatorji prepoznali šah kot razvojno in promocijsko priložnost Norveške na globalni ravni. V dobrem desetletju je Norveška iz nekoč šahovsko nepoznane države postala svetovna šahovska velesila. S pomočjo čudežnega dečka Carlsena in sočasnim prepoznavanjem edinstvenosti, ki jo nudi kraljevska igra (komercializacija šaha kot športa, uvedba šaha na nacionalno televizijo; izvedba turnirjev na znamenitih turističnih destinacijah; povezovanje ljudi iz vseh okolij, kultur, starosti in jezikov preko šaha ter osredotočenost na sponzorje in visoko strokovnost) so domačini vzpostavili vzorčni model, ki ga želi marsikdo posnemati. Letošnja izvedba turnirja v Stavangerju je nadgrajena še s sočasnim zaprtim ženskim turnirjem, ki se sploh prvič v zgodovini šaha na najvišjem nivoju, lahko pohvali z izenačitvijo nagradnega sklada z moškim delom!

Oba turnirja v osnovi potekata v standardni različici šaha s šestimi igralci, ki se med seboj pomerijo v dvokrožnem sistemu (10 kol, Bergerjev sistem). V kolikor je rezultat neodločen, se igralca vnovič pomerita v zlati partiji, pri čemer ima igralec belih figur več časa, a mora zato zmagati. Na moškem turnirju nastopajo Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura in Fabiano Caruana (ZDA), Ding Liren (Kitajska), Alireza Firouzja (Francija) in Praggnanandhaa Rameshbabu (Indija). Na ženskem turnirju pa moči merijo Ju Wenjun in Lei Tingjie (Kitajska), Humpy Koneru in Vaishali Rameshbabu (Indija), Anna Muzychuk (Ukrajina) in Pia Cramling (Švedska).

V primerjavi z lanskim letom, ko je bil norveški super zvezdnik Carlsen zgolj bleda senca samega sebe in je turnir končal na skromnem šestem mestu (nastopilo je 10 igralcev), letos s svojo igro napoveduje popolnoma drugačen končni razplet.

Rezultati: https://norwaychess.no/

Prenos: https://www.chess.com/events/info/2024-norway-chess

Foto: Chess Norway 2024